Bescherm je auto tegen relay attacks

50D6A66581C04CFDB810F842ED03EB85.jpg

Met ‘relay attacks’ springen autocriminelen handig in op het keyless entrysysteem dat nieuwe auto’s tegenwoordig hebben. Met een speciale scanner is het openen en starten van de auto voor dieven een fluitje van een cent.

Keyless entry

Het is hartstikke handig dat je nieuwe auto ‘Keyless’ ontgrendeld en start. Maar veel mensen zijn zich nog niet bewust van het risico van dit systeem. Criminelen vinden het namelijk ook heel handig en met de nieuwste technieken stelen ze je auto gewoon onder je neus vandaan.

Hoe werkt zo’n Relay attack?

Dief nummer 1 probeert het signaal van jouw autosleutel te onderscheppen, en door te sturen naar dief nummer 2. Deze staat bij de auto met een ontvanger. Zodra het signaal binnenkomt ontgrendelt de auto. Op dezelfde manier wordt ook de auto gestart. De dieven stappen in en weg is je auto. Kijk maar eens naar dit filmpje. Deze brutale diefstal kan plaatsvinden als de auto, ‘s nachts op de oprit staat, terwijl jij lekker ligt te slapen. Maar ook als je op kantoor zit en de auto op de parkeerplaats staat. Of zelf als je in de buurt aan het winkelen bent. Het signaal kan namelijk over een afstand van 800 meter doorgestuurd worden.

Oplossingen tegen relay attacks

Het aantal diefstallen door middel van deze relay attacks neemt fors toe. Gelukkig zijn er ondertussen ook een aantal oplossingen voor. Een startonderbreker plaatsen voorkomt dat je auto meegenomen wordt, maar niet dat hij ontgrendelt. En je auto is leuker mét radio, navigatiesysteem en airbags. Bovendien is het best een kostbare ingreep. Verder zijn er speciale sleutelhoesjes op de markt die het signaal blokkeren en ook zou het helpen om je sleutel in ‘blikje’ te bewaren, maar of dat nou zo’n fantastische oplossing is…

De Keylessprotector

Maar er is nu ook een klein, slim apparaatje verkrijgbaar, dat je zelf kunt installeren om de batterij in je autosleutel: de keylessprotector. Je behoudt de voordelen van het keyless entrysysteem en je auto is goed beveiligd tegen relay attacks. Een slimme oplossing voor een probleem dat je duur kan komen te staan.

De nieuwste auto’s het makkelijkst te stelen

Het aantal autodiefstallen daalt, maar word je auto gestolen? Dan zie je hem vaak nooit meer terug. En ook lukt het bijna nooit om de dader te traceren. Vooral de sleutelloze autodiefstallen zijn in trek. Bij deze vorm van diefstal zijn er geen braaksporen en de criminelen halen de auto vaak direct na de diefstal volledig uit elkaar en verkopen de onderdelen.

Eén-tweetje

De benodigde apparatuur voor zo’n sleutelloze diefstal, past in een klein koffertje. Twee dieven, een met een zender en een met een ontvanger werken samen om de autosleutel, die zich vaak gewoon ergens in je huis bevindt, te activeren. Ze kunnen op deze manier de auto openen en starten zonder dat je er iets van merkt.

Oplossingen

Aan oplossingen wordt continue gewerkt, want je moet er toch niet aandenken dat je auto ineens niet meer op de oprit staat. Alarmsystemen, startonderbrekers, het uitzetten van het keyless-systeem of je sleutel in een metalen blikje bewaren zijn een aantal mogelijkheden. Ons product; de keylessprotector is ook een goede, duurzame en betaalbare oplossing. Het is makkelijk te installeren en makkelijk in gebruik. Weinig kosten, weinig moeite. Het is een nieuw product en we zijn nog bezig om het bij verzekeraars en andere organisaties in de automotive-branche onder de aandacht te brengen. Want waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?

Maar bekend of niet, de keylessprotector heeft inmiddels een groot aantal testen doorstaan, en is bezig aan een opmars. Wil je weten hoe het werkt?

Keyless start en go…. Handig?

Handig hé? Je auto opent automatisch als je in de buurt bent. En met één simpele druk op een knop start je de motor. Heel makkelijk.

Helaas is het voor de hedendaagse dief ook heel makkelijk om je auto mee te nemen.

De Keyless entry- of sleutelloze-systemen zijn namelijk eenvoudig te hacken. Heb jij zo’n handig systeem en ben je je nog niet bewust van de risico’s? Dat kan je duur komen te staan.

Ingenieuze scanmethode

Door een zogenaamde ‘relay attack’, een ingenieuze scanmethode, kunnen dieven je Keyless entry-systeem hacken. Ze gebruiken hiervoor apparatuur dat in een koffertje of een kleine rugtas past. Een scanner ‘vangt’ het signaal van je sleutel op, versterkt dit en stuurt het door naar een ontvanger. Het lijkt alsof de sleutel in de buurt is en dus zal de auto ontgrendelen. Het signaal van de sleutel wordt vervolgens gebruikt om de auto te starten.

Ongemerkt je auto kwijt

Je merkt hier helemaal niets van. Misschien lig je lekker te slapen, ben je in de tuin aan het werk of zit je gewoon op de bank. Zelfs als je op kantoor zit, in de bouwkeet of een boodschap aan het doen bent. Het signaal kan over een afstand van 800 meter opgevangen worden, dus als je in de buurt bent, kunnen de dieven toeslaan. En dan kan het zomaar zo zijn, dat je bij je auto komt en deze ineens weg is. De kans dat je je auto ooit nog weer terug ziet is klein. De meeste auto’s worden na de diefstal in onderdelen verkocht. Je moet er toch niet aan denken!

Voorkom diefstal

Gelukkig zijn er ondertussen een aantal mogelijke oplossingen voor dit probleem.

  • Een startonderbreker plaatsen voorkomt dat dieven je auto kunnen starten, maar de auto ontgrendelt wel. Dat betekent dat waardevolle spullen meegenomen kunnen worden.

  • Je kunt het Keyless-systeem laten uitschakelen door je dealer. Oké, de dieven kunnen er dan niet meer in, maar je bent zelf ook het voordeel van dit systeem kwijt.

  • Je sleutel bewaren in een metalen blikje zou het signaal tegenhouden (let ook op je reservesleutel).

De oplossing is simpel

De beste oplossing is een apparaatje dat je kunt installeren in het binnenwerk van je sleutel. Het zorgt ervoor dat het signaal geblokkeerd wordt. Dieven kunnen scannen wat ze willen, maar ze hebben geen schijn van kans. En dat terwijl jij gewoon de voordelen houdt van het keyless systeem. Geen ingewikkelde ingrepen die veel geld kosten. Gewoon een betaalbare, duurzame oplossing. Wil je weten hoe het precies werkt? Hier lees je alles over de keylessprotector.