Autodiefstallen in 2019 weer toegenomen
Uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat het aantal voertuigdiefstallen weer toeneemt. Sinds het jaar 2000 is het aantal diefstallen per jaar juist afgenomen. Het is dan ook zorgelijk te noemen dat de meest recente cijfers van 2019 een toename weergeven.
In het eerste kwartaal van 2019 zijn er al maar liefst 5653 voertuigen ontvreemd. Dit is een stijging van ruim 11 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018.
Volgens André Bouwman van het LIV is het nog veel te vroeg om al definitieve oorzaken aan de diefstallen toe te wijzen. Om hier een correcte analyse van te kunnen doen zijn er cijfers van een langere periode nodig. Bouwman gaat er dan ook in eerste instantie vanuit dat het te wijten is aan een samenloop van omstandigheden en dat de stijging zal afvlakken.
Toch is het een schokkend feit dat autocriminelen het voornamelijk voorzien hebben op jonge voertuigen. Met name voertuigen tot drie jaar oud, waarvan men zou mogen verwachten dat de beveiliging in orde is, zijn populair om te stelen.
Volgens Bouwman heeft dit te maken met het welbekende kat-en-muisspel tussen criminelen en autofabrikanten. Autofabrikanten investeren veel om voertuigen enerzijds steeds beter te beveiligen, maar anderzijds ook steeds comfortabeler en gebruiksvriendelijker te maken. Op dit raakvlak tussen gemak en beveiliging zit het meest recente lek dat door autocriminelen is gevonden.
Een voorbeeld hiervan was dat ineens hybride voertuigen van Toyota bij bosjes verdwenen. Door extra aandacht aan het fenomeen, het monteren van extra alarmsystemen en het uitschakelen van het keyless entry systeem namen deze diefstallen weer sterk af.
Hierin zit ook direct het probleem. Veel moderne voertuigen beschikken momenteel over een keyless entry en start systeem. Alle systemen van verschillende autofabrikanten werken op eenzelfde wijze, waardoor er met één wijze alle typen auto’s met keyless systemen te stelen zijn.
Criminelen kunnen door middel van een apparaat het signaal van uw geparkeerde auto versterken waardoor zij zonder de sleutel de auto kunnen openen en zelfs starten. Dit komt doordat het voertuig is uitgerust met het keyless systeem. Deze wijze van diefstal wordt een ‘relay attack’ genoemd.
Nu is het uitschakelen van het keyless systeem natuurlijk een optie, maar dat houdt ook in dat u zelf niet meer gebruik kunt maken van dit comfortabele systeem. Gelukkig is er nu een beveiligingsmaatregel ontwikkeld dat de autocriminelen compleet buitenspel zet wat betreft de relay attacks.
Keyless Protector is een clip die om de batterij van de sleutel geplaatst dient te worden. Zodra u uw auto met keyless systeem op slot zet koppelt de protector de batterij los wat op zijn beurt de sleutel onbruikbaar maakt. Hierdoor is het onmogelijk om de sleutel op afstand te kopiëren.
Zodra u uw auto weer benadert kunt u uw autosleutel in uw broekzak of tas laten zitten. U hoeft slechts tweemaal op uw zak te tikken, waardoor de protector de batterij weer activeert en u uw keyless systeem zonder problemen kunt gebruiken.
Er is zelfs een tweede versie van de Keyless Protector in aankomst. Deze werkt zonder de zogenaamde dubbele autorisatie. Deze protector werkt met een bewegingssensor waardoor deze het opmerkt en zichzelf activeert zodra u beweegt. Het inbouwen van de Keyless Protector is zo simpel als het vervangen van de batterij. Dit is dus zeer gemakkelijk zelf te doen. Bekijk hiervoor de montage video’s.
Bestel nu uw Keyless Protector en bescherm uw keyless systeem tegen relay attacks!